Friday, January 30, 2009

Keropok Lekor


KEROPOK LEKOR
RESEPI ASAL : Mek De Tganu

1 cawan isi ikan selayang - siang & buang tulangnya
1/2 cawan tepung sagu
Sedikit garam

CARA :
1. Tumbuk isi ikan, tepung & garam hingga hancur.
2. Bila dah hancur, bancuh sedikit dengan air sejuk (air peti).
3. Taburkan sedikit tepung ke atas tempat yang hendak di golekkan keropok,
supaya ia tak melekit.
4. Gentelkan keropok sebesar ibu jari sepanjang 3 inci. Bila semuanya siap dgentel, didihkan air dalam periuk, masukkan keropok & rebus hingga keropok itu timbul.
5. Angkat keropok yang sudah timbul, letak dalam satu bekas, gaulkan minyak.
6. Kemudian, boleh lah dgoreng seperti biasa.

SOS KEROPOK
1/2 mangkuk cili kering blender
1/2 mangkuk asam jawa - cair
1 buku Gula Melaka
Garam secukup rasa

CARA :
1. Satukan bahan di dalam periuk.
2. Masak hingga kuah mendidih.
3. Jika kurang manis, tambahkan lagi gula secukup rasa.

No comments: