RESEPI ASAL : Chef Dari Thai (Rancangan Ala-Ala Kampung)
1/2 biji bwg besar - hiris bulat
3 biji bwg putih - hiris
2 biji cili merah / cili padi - hiris
2 biji telur
Sedikit tepung gandum dgaul bersama udang, kemudian goreng udang hingga masak.
Sedikit daun sup & daun bawang - hiris
BAHAN A :
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar sos tiram Knorr
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil lada sulah
CARA :
1. Masukkan telur dalam mangkuk, pastu kacau.
2. Masukkan semua BAHAN A ke dalam telur, kacau rata.
3. Tumiskan bwg putih & bwg besar. Kemudian, masukkan cili merah/cili padi.
4. Bila dah wangi, masukkan BAHAN A (yang telah dkacau rata tadi) ke dalam kuali.
5. selepas itu, kacau kuah hingga menjadi pekat.
6. Bila kuah dah pekat, masukkan daun bawang, daun sup & udang (yang telah dgoreng tadi)
ke dalamnya.
7. Kacau hingga sebati, kemudian tutup api.
-->
No comments:
Post a Comment