Wednesday, February 18, 2009
Daging Masak Hitam
DAGING MASAK HITAM
RESEPI ASAL : Deja Moss
1/2 kg daging
2 sudu besar lada hitam - tumbuk
4 sudu besar kerisik
1 1/2 sudu kecil jintan manis - tumbuk
1 1/2 sudu kecil jintan putih - tumbuk
1 biji kelapa - ambil santannya
1/2 mangkuk kicap pekat/kicap manis Adabi
BAHAN MESIN :
6 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
3 batang serai
1/2 inci lengkuas
1 inci halia
CARA :
1. Tumiskan bahan yang telah di mesin.
2. Bila sudah naik bau, masukkan daging.
3. Pastu, kacau sekali-sekala, masak hingga daging mulai kecut.
4. Kemudian, masukkan kicap, lada hitam gaul suapaya sebati.
5. Masukkan santan, sentiasa kacau supaya santan tidak berkepala.
6. Bila kuah hampir kering baru masukkan kerisik & garam secukup rasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment