Wednesday, February 18, 2009
Ayam Masak Lemak Cili Padi
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
RESEPI ASAL : My Mum
1 ekor ayam - potong saiz sederhana
1 inci kunyit hidup - tumbuk
30 biji cili padi - tumbuk
3 batang serai - diketuk
5 biji bwg merah - hiris
1 inci halia - hiris
Santan dari 1 biji kelapa
3 biji kentang - belah 2
CARA :
1. Masukkan semua bahan di dalam periuk, kecuali kentang.
2. Jerang atas api, kacau sekali-sekala supaya santan tidak berkepala.
3. Kemudian, masukkan kentang.
4. Biarkan kuah mendidih agak lama supaya ayam masak dengan sempurna.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Bila ayam sudah masak, kentang sudah empuk, matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment