ROTI GULUNG SARDIN
RESEPI ASAL : Mak De Noriah
1 buku roti putih
1 tin sardin Ayam Brand (tin yang sederhana)
1/4 bawang besar - hiris dadu
2 biji cili merah (nak buh cili api boleh gak, buh la dlm 8 biji or lebih)
1 biji limau nipis - perah & amek airnya
Sedikit garam (tak perlu letak pun xper coz sardin dah masin)
Sedikit tepung gandum dicampur dengan sedikit air - utk gamkan roti
- bancuhan tepung ni jgn cair sgt & jgn pekat sgt
CARA :
1. Asingkan sardin dengan kuahnya. Dalam mangkuk, hancurkan sardin menggunakan garfu. Bila dah hancur, masukkan sket je kuah dia (jgn byk sgt nanti inti jadi lembab).
2. Pastu, masukkan cili, bawang, air perahan limau serta sedikit garam. Gaul rata.
3. Proses seterusnya, amek sekeping roti, lenyekkan guna penggelek kayu. (yang wat karipap tu).. Supaya roti tu nipis, tak la tebal sgt semasa nak memakannya nanti. Buat proses yg sama hingga abes seme roti.
4. Kemudian, amek roti tadi, letakkan inti sardin. Pastu, gulung roti dan gamkan menggunakan bancuhan tepung tadi. Buat hingga habis proses yang sama.
5. Pastu, panaskan minyak secukupnya. Gorengkan terus roti gulung tadi hingga kekuningan.
* Ada sesetengah respi, roti dicelupkan ke dalam telur pastu golek dlm serbuk roti. Tapi Cik Soda punya respi ni, roti akan jadi lebih rangup tanpa celup dalam telur. Tak percaya, terai la wat.. Makan panas-panas. rangup je.. Hehehe...
No comments:
Post a Comment