Wednesday, March 18, 2009

Sambal Udang

SAMBAL UDANG
RESEPI ASAL : Makde Noriah

6 ekor udang - bilangan udang bergantung pada saiz
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 senduk gulai cili kering blender
1 inci belacan - gaulkan bersama cili kering
2 sudu besar air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Sedikit Ajinomoto

CARA :
1. Gaulkan udang dengan sedikit garam. Kemudian goreng hingga masak.
2. Pastu, tumiskan cili kering bersama berlacan.
3. Bila minyak timbul, masukkan air asam jawa, kacau rata.
4. Masukkan garam, gula secukup rasa berserta sedikit jek ajinomoto.
5. Masukkan udang yang telah di goreng.
6. Seterusnya, masukkan bawang besar. Biarkan seketika supaya kuah pekat sedikit.
7. Kacau rata, kemudian bolehla matikan api.

No comments: