Friday, April 10, 2009

Daging Masak Lemak Cili Api


DAGING MASAK LEMAK CILI API
RESEPI ASAL : My Mum

1/2 kilo daging
3 biji kentang yg kecil - belah 2
4 biji bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 batang serai - diketuk
20 biji cili api - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 biji kelapa - ambil santannya

CARA :
1. Pertama sekali, cuci bersih daging & rebus hingga lembut dalam periuk.
2. Bila daging dah lembut, dalam periuk yang sama, masukkan bawang & halia yang dihiris.
3. Kemudian, masukkan santan.
4. Masukkan bahan yang ditumbuk seperti cili api & kunyit hidup. Masukkan pula serai & kentang. Gaul rata.
5. Pastu, masakkan gulai hingga gelegak. Masukkan garam secukup rasa. Bila kentang dah empuk, matikan api. Siap untuk dihidang.

No comments: