Saturday, April 25, 2009

Kari Ayam

KARI AYAM
SUMBER : Diri Sendiri

1/2 ekor ayam - potong ikut suka (soda suka potong kecik)
1 biji kelapa - ambil santannya
3 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 sudu besar serbuk cili
2 senduk gulai cili kering blender
2 tangkai daun kari
3 biji bwang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
Sedikit halia (agak2 jer) - hiris
1/2 kiub pati ayam knorr
4 biji kentang (yang kecik) - belah dua
Sedikit alat penumis (3 serangkai)
Garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1/2 halia

CARA :
1. Campurkan cili serbuk ke dalam mangkuk yang berisi cili kering blender. Masukkan juga bahan yang di tumbuk.
2. Pastu, tumis alat penumis, daun kari, bawang2 yang dihiris serta halia hingga wangi.
3. Seterusnya, perlahankan api jap, masukkan serbuk kari, kacau rata supaya baunya bangkit.
4. Kemudian, masukkan bahan yang telah di gaul dengan cili kering tadi. Masukkan semua.
5. Kacau, api jangan kuat sangat, sederhana jer, supaya bahan rempah tidak hangit. Setelah naik minyak, masukkan ayam.
6. Bila ayam kelihatan kecut sedikit, masukkan santan & kentang. (Setengah orang suka masuk kentang bila kuah dah gelegak, ikut suka memasing la..) hehe...
7. Pastu, masukkan garam & juga kiub ayam tadi.
8. Bila kuah dah gelegak agak lama, perlahankan api supaya minyaknya naik. Kemudian, baru matikan api.

No comments: