Saturday, April 25, 2009

Kek Coklat Simple

Tadik takder tulis respi senanya, hehe... Tapi, tadik ada Request dari Cik Kikien.. K, la.. Soda tulis.. Tadi tak tulis, pasal malas nak taip.. Wakaka....

KEK COKLAT SIMPLE
SUMBER : Diri Sendiri

BAHAN A :
2 cawan tepung gandum
1 cawan milo
1 cawan koko vochelle
1 sudu kecil baking powder

BAHAN B :
2 biji telo
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil paste coklat
1 sudu kecil choc. emulco

BAHAN C :
1 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis - kalo x suka manis, kurangkan yer..
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas - betul2 panas gelegak

CARA :
1. Tapis/ayak dulu tepung & baking soda. Pastu masukkan bahan2 lain yang ada dalam BAHAN A. Gaul rata semua bahan kering tu. Tak paya guna mixer.
2. Dalam mangkuk lain, menggunakan whisk kacau BAHAN B, hingga sebati. Kacau guna garfu boleh jer..
3. Poses seterusnya, masukkan BAHAN C kecuali air panas.. Ke dalam mangkuk yang ada bahan A & B tadi.
4. Last sekali, baru masukkan air panas, kacau sampai ia jadi sebati & sekata.
5. Sapukan loyang dengan marjerin, masukkan adunan kek & bolehla dikukus atau di bakar hingga masak.

* KUKUS - 45 minit (api sederhana).. Kalo kukus, kek ni lembab. Kalo bakar.. Kek ni wangi tapi kering sket.. So, terpulang la pada citarasa memasing... Hehe...

2 comments:

kikien said...

nak tawu resipi penuh?
and saya nak minx?
tuan rumah ader buat x?
cup cake?
rase mcm nak try?
tapi xder resipi
and cake batik punyer resipi
;) soory banyak request

Soda said...

cik kikie.. okek2.. nati kita kasik erk.. sejap... hehe