ASAM PEDAS MAK ANDAK
RESEPI ASAL : Mak Andak
4 biji bawang merah
3 biji bwg putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 1/2 inci belacan
** seme bahan ni blender
1 ekor ikan bawal - potong dua
1 inci lengkuas - diketuk
5 helai daun limau purut
1 mangkuk air asam jawa sedikit cair
Air secukupnya untuk kuah
Garam & gula
2 senduk gulai lada kering mesen
2 biji tomato
10 biji bendi
Beberapa tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan -belah dua
Garam & gula secukup rasa
CARA :
1. Semua bahan blender di atas campurkan dengan cili kering yang telah di mesin. Gaul rata.
2. Pastu, panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan pes tersebut.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan air asam jawa. Air untuk kuah.
4. Masukkan daun kesum, lengkuas, daun limau purut & bunag kantan
5. Bila kuah dah mendidih, masukkan ikan. Bila ikan hampir masak, masukkan bendi dulu, biarkan sekejap. Kemudian, baru masukkan tomato, garam & gula secukup rasa.
* Kalau nak kuah pekat, biarkan kuah mereneh lama sket erk.. Tak pun air untuk kuah tuh jgn byk sangat..
No comments:
Post a Comment