Tuesday, May 5, 2009

Homemade Chocolate...

Hehe.. Saja nak post entri sal coklat ni. Ujung minggu baru ni wat. Puas carik kat mana letak cup itam & cup wane gold tuh. Maklum la baru pas pindah umah. Kebetulan ada sket jumpa ketas wane gold tuh belasah jek la letak jadikkan dia bekground.. Hehe.. Saja pilih dark coklat masa nak wat coklat neh, pasal mmg suka dark coklat & coklat susu. Masa wat ni, tak buh kacang, bila adik Soda balik nati, baru wat buh kacang, dia suka hazel & badam..

Cuma, tak leh la nak buh respi dia, hehe.. Nati kawan Soda marah, keke.. Walo tak guna real coklat cam dia, but coklat yang Soda guna ni memang sedap dari coklat masakan.. Pasal, masa poses mencairkan coklat tuh, buh beberapa bahan len untuk menyedapkan lagi coklat ni.. Hehe.. So, coklat yang Soda wat ni setaraf la jugak rasa dia dgn Vochelle.. Hehe..

p/s : Kalo korang nak blajar wat coklat ni, skrg dah byk kusus, join jek. Tapi, kalo malas, rajin2 search kat tenet, tgk video.. Sure boleh nya.. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan, usaha tangga kejayaan.. Hehe.. Bye..

10 comments:

Kokoa&friends said...

wah yati..pasni bole la bukak kedai choc plak..hehheh..

aku pun ada mould ni..nk cari mould heart shape aje yg susah...geram betul...

eh real choc aje la yg kena temper..choc lain tak yah..kau cairkan aje...

soda said...

manyak la ko nak jual coklat kat sini... modal mahal tau.. hehe..

mmg bo cairkan.. tapi struktur x brapa ok la.. kene ikut brand coklat jugak.. stgh jadik cantik jek, stgh x berapa nak cantik...

Psstt.. aku silap taip tu keen, mukan temper, tapi "double boil.." masa aku tgh taip, sibuk dok bacer ttg coklat kat satu web neh.. so, time toliss.. pun dah terlajak perkataan.. wakakka

Kokoa&friends said...

hehhe..ala nk seribu daya..dah modal mahal..jual la mahal..hehhe..

aku dah lama tak online..modem rosak...umur pun dah tua modem ni..

kau tak yah double boil..cairkan atas wap air panas aje..kau pakai choc brand apa?..sana ada sicao tak?...

eh jgn lupa remind aku pasal barang2 kau nk pesan itu ok...

soda said...

nak jual mahal, nati xder org nak bli plak.. hehe.. brand nona, ko x yah tya brand yg pelik2, xder kat sini.. hehe..

aku campo mende len, x brani nak wap2 jer.. aku panaskan piuk.. bila gelegak, buh piuk yg ada coklat tuh, kacau sampai cair.. 2 jek la.. mukan susah pon.. hehe..

seminggu seblom aku balik, aku bgtau.. oder cup 300 jek la.. sudu pon 300.. pasal aku ada nak bli brg2 len lagi, byak lak kotak nak bawak balik nati, huhuhu..

firish said...

boleh kirim ke indonesia buat aku
kelihatannya lezat y !!!

Kokoa&friends said...

hahha..
nona tak sedap ..
nanti balik sini kau gi lah kedai bakeri beli cap sicao tak pun colatta...1kg dlm berbelas inggit aje..tu coklat compound bukan real choc..tak yah temper..kau cairkan atas wap air (bukan atas air gelegak double boil tu) senang citer..tak main dgn api...

ok..nanti bgtau k..koz aku ni banyak sgt benda lain nk buat..takut lupa plak pasal cup kau tu nanti...kalo lupa nanti kau gak yg nangis...hehheheh

soda said...

aku dah cuba byk jenis keen, vochelle.. bunga raya & mcm2 brand lagi.. so, len coklat, len rasa dia.. & aku tambah paste.. len2 paste.. so coklat asal dah ilang rasa.. hehehe.. so, dia jadik lagi mantopppp!!!! hehe..

balik raub, nak borong brg puding jek.. aku nak spare tuk bulan pose skali.. nak jual time bulan pose.. hehe..

soda said...

FIRISH : indonesia.. ngakk cair ke nanti.. hehe..

Kokoa&friends said...

eh vochelle ngan bg raya mana ada jual choc block..tu cooking choc...

kau cari yg profesional choc lah...
tak yah campur paste2 ni...
sebab rasa dia dah mantop...brand murah dari indonesia mcm colatta..tulip..dgn apa satu lg aku dah lupa.....ada mcm2 kaler..
kau google coklat mentari kat indonesia..cantik tp choc compound lah semua tu..

nanti kau tgkkan butter cap tong ekk..

soda said...

mmg aku guna cooking coklat, cuma aku x guna la ori2 coklat tuh.. tambah dgn mende len.. kalo x campo x berapa nak sedap..aku kan suke wat eksperimen.. hehe..

okek.. hari ni aku g bli alat wat puding.. nati aku tgk brapa gm...