Thursday, May 28, 2009

Laksa Sarawak 1

LAKSA SARAWAK
2 bungkus mihun
1 1/2 paket pes Laksa Sarawak
1/2 kilo kelapa parut - ambil santannya (sederhana cair)
2 1/2 senduk gulai cili kering blender
1 kiub ayam
3 sudu besar udang kering tumbuk
5 biji bawang merah/kecik - tumbuk

BAHAN TABUR
Telur dadar
Udang rebus
Taugeh mentah
Limau kasturi
Ayam carik (rebus dulu)
Daun Sup
Sambal belacan

SAMBAL BELACAN
4 biji cili merah
15 biji cili api
1 inci belacan
- Tumbuk cili, masukkan belacan. Tak perlu letak garam

CARA MASAK KUAH :
1. Masakkan rempah dengan sukatan air yang betul (ikut arahan pada paket pes)
2. Setelah ditapiskan pes, masukkan santan, cili, udang kering tumbuk. Kacau atas api sederhana kuat.
3. Masukkan kiub ayam. Bila kuah gelegak, masukkan garam secukup rasa.

Tadaaaa... Bila dah masak, buh mi, buh kuah, buh bahan tabur..
Pe yang ditunggu lagi, ngap ler... Hehehe..
Nak pedas, buh sambal belacan manyak2...

***UPDATED ***
Pic from google
*** saya masak resepi yg kat atas tu guna pes cap burung bayan, memang saya tapis dulu pes dia

2 comments:

Mommy Khaalish said...

ti..yg step ke2 tu kena tapiskan pes?..betul ke?..so amek kuah aje ke?...ko balik nanti bawakkan aku pes tu sepaket..
dulu masa kat miri kwn aku org miri bawak..mak dia masak..so bila sampai kl kitorg balun..tp aku tak berapa suka sgt ..kurang kick..maybe sebab org swak yg masak..kalo kita masak mesti best..muahhaha..terliur plak aku tgk pic ni...

soda said...

yup keen, kene tapis.. t aku ajor step by step..

ok, t aku bawak.. coz sue pon ada kem..