BISKUT BISCOTTI
1 3/4 cawan tepung serba guna
1 cawan gula halus
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil garam
4 sudu besar mentega tanpa garam (disejukkan & dipotong)
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan ceri marah - cincang
1 1/2 cawan kacang pistacio - buang kulit
2 biji telur - pukul sedikit
Gula aising untuk tabur
Coklat cair - utk celup/hiasan
CARA :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'c.
2. Lengserkan dulang pembakar dengan mentega.
3. Masukkan tepung, gula, serbuk penaik & garam dalam pengadun elektrik, putar seminit.
4. Masukkan mentega, esen vanilla & ceri lalu putar sebentar hingga jadi menjadi seperti serbuk roti.
5. Masukkan pistacio & telur, putar seminit lagi. Kemudian bahagi adunan kepada 4 bahagian.
6. Tabur sedikit tepung pada papan canai & canai serta gulung setiap bahagian adunan memangjang 20cm.
7. Letakkan adunan di atas dulang bakar jarak 10cm di antara satu sama lain.
8. Menggunakan jari, leperkan adunan & tabur gula di atasnya.
9. Bakar 25 minit / hingga kuning. Keluarkan biskut & sejukkan setengah jam. Kerat2 biskut setebal 1.25cm.
10. Bakar semula 7 minit lagi. Angkat biskut & sejukkan.
11. Tabur lagi gula icing / boleh guna coklat untuk celup sebahagian biskut ke dalam coklat cair, atau boleh layang2 kan coklat di atas biskut.
SUMBER : Kitab Respi Soda
GAMBAR : Cilok Dari Google
No comments:
Post a Comment