Wednesday, August 5, 2009

Ikan Percik

Biasanya ikan percik wane putih kan kuah dia, tapi kitaorang suka pedas sket, so tambah cili kering sket.. Ni menu kegemaran adik Soda..

IKAN PERCIK
RESEPI ASAL : Mak Cik Zah Kelantan

2 ekor ikan kembung besar - dibakar/digoreng
2 cawan santan pekat
1 senduk cili kering blender
1 keping asam keping
2 batang serai - diketuk
Garam & gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK :
1/2 inci halia
2 biji bawang putih
4 biji bawang merah

CARA :
1. Masukkan santan dalam periuk, pastu masukkan semua bahan tadi & kacau sampai pekat.
2. Perasakan kuah, pastu letakkan ikan dalam pinggan.
3. Siramkan kuah ke atas ikan.. Suda.. Hehe


2 comments:

hydraxy said...

huih...
ikan percik bes ni...kena pulak ramadan nnti...bukak puasa dgn ikan percik...favret niii..

Soda Hikari said...

HYDRAXY : erm.. hehe.. kalo ayam percik pon sedap kan..