Biasanya ikan percik wane putih kan kuah dia, tapi kitaorang suka pedas sket, so tambah cili kering sket.. Ni menu kegemaran adik Soda..
IKAN PERCIK
RESEPI ASAL : Mak Cik Zah Kelantan
2 ekor ikan kembung besar - dibakar/digoreng
2 cawan santan pekat
1 senduk cili kering blender
1 keping asam keping
2 batang serai - diketuk
Garam & gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK :
1/2 inci halia
2 biji bawang putih
4 biji bawang merah
CARA :
1. Masukkan santan dalam periuk, pastu masukkan semua bahan tadi & kacau sampai pekat.
2. Perasakan kuah, pastu letakkan ikan dalam pinggan.
3. Siramkan kuah ke atas ikan.. Suda.. Hehe
2 comments:
huih...
ikan percik bes ni...kena pulak ramadan nnti...bukak puasa dgn ikan percik...favret niii..
HYDRAXY : erm.. hehe.. kalo ayam percik pon sedap kan..
Post a Comment