Hehe.. Kalau makan ni, mesti tingat masa zaman blaja dulu, dok umh sewa. So, nama pun plajar, tak leh la nak makan mende mahal2. Selalunya makanan ruji lagi jimat kos bg kitaorang ialah kentang, tauhu, tempe, kangkung... Ikan kadang2.. Ayam pun kadang2.. Hehe.. Kentang ni, Soda blaja dari kawan Soda nama Ana, slalu pangey dia Ana Kajol coz muka dia macam Kajol, dia org jawa, stp kali dia masak, mesti ada daun limau purut.. Ni la menu bese kitaorang.. Tapi dulu kalo wat kentang dgn ikan bilis jer, hehe... Jimat kos dulu2.. Hehe..
KENTANG GORENG BERLADA
RESEPI ASAL : Ana Kajol
3 biji kentang - hiris nipis, pastu gorengkan
2 biji bawang merah - tumbuk
1 mangkuk ikan bilis - gorengkan
1 mangkuk kacang tanah - gorengkan
1 biji bawang besar - hiris
1 helai daun limau purut
1 keping asam keping
1 sudu besar gula apong/gula melaka/gula putih (ikutla nak manis mana)
1 1/2 senduk cili kering blender
Garam secukup rasa
** Nak masukkan tempe yg telah dgoreng pun boleh, lagi sedap...
CARA :
1. Tumiskan bawang merah yang di tumbuk, biarkan hingga naik bau, pastu masukkan bawang besar.
2. Bila hampir layu, masukkan cili kering blender. Kacau.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan asam keping, daun limau purut, garam secukup rasa & gula apong/melaka.
4. Kemudian, masukkan bahan2 yang telah di goreng tadi.
5. Gaul rata, bila semua rasa dah ok, matikan api.
1. Tumiskan bawang merah yang di tumbuk, biarkan hingga naik bau, pastu masukkan bawang besar.
2. Bila hampir layu, masukkan cili kering blender. Kacau.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan asam keping, daun limau purut, garam secukup rasa & gula apong/melaka.
4. Kemudian, masukkan bahan2 yang telah di goreng tadi.
5. Gaul rata, bila semua rasa dah ok, matikan api.
2 comments:
sedapnya kalau dpt ratah ni..pewot ma dh berbunyi...
MA : mmg... pas makan dgn nasi, Soda makan plak dengan roti, hehe..
Post a Comment