Wednesday, September 2, 2009

Mee Goreng Basah

Masa tgk rancangan tu, terus teliur tgk Raja tu masak, apa lagi.. Soda ngan mak pun terai la wat mi ni, perghh.. Best!! Kat gamba bawah ni, kuah dia dah serap2 dah.. Kalo makan time panas2.. Kuah dia still ada lagi la.. Hehe..

MEE GORENG BASAH
RESEPI ASAL : Raja Norzatul Shima Sultan Idris,
Kerabat Diraja Perak (Rancangan : Resepi Istana, TB9)

1/2 kg mi kuning
4 biji bawang putih - tumbuk
2 senduk gulai cili kering blender
5 sudu tomato sos
1/2 cawan kicap adabi
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar serbuk pati ayam
1/2 kg daging - hiris kecil
2 ketul isi ayam - potong kecil
1 pinggan udang - buang kulit
1 longgok sotong - buang kulit & dakwatnya
2 keping tauhu - dogoreng & dhiris
1 ikat daun sup - hiris 1 inci
1 ikat daun bawang - hiris 1 inci
4 pokok sawi - hiris kasar
Sedikit taugeh
Bawang goreng secukupnya

CARA :
1. Tumis bawang putih.
2. Masukkan cili kering blender, masukkan sos tomato, tunggu sampai garing sedikit.
3. Pastu, masukkan kicap, serbuk pati ayam & lada sulah.
4. Masukkan daging & ayam.
5. Biarkan daging & ayam masak.
6. Sambil dikacau, masukkan sotong & udang.
7. Masukkan garam & gula secukup rasa.
8. Tuangkan air panas 3 cawan.
9. Masukkan tauhu goreng, mee, sawi, taugeh, daun sup, daun bawang, bawang goreng. Kacau sebati.
10. Bila rasa dah ok, matikan api.

* Masa nak makan, tabur lagi daun sup, daun bawang & bawang goreng...




No comments: