Wednesday, September 2, 2009

Masak Lemak Pucuk Ubi Dgn Ikan Masin

Telur ni senanya belen wat puding di raja tu, dia kan guna kuning telo, so mak Soda cakap, buh jer putih telo dalam gulai ni.. Soda pun buh la.. Hehe..

MASAK LEMAK PUCUK UBI DGN IKAN MASIN
RESEPI ASAL : My Mum


1 ikat pucuk ubi - celur dulu yer
Santan dari 1 biji kelapa
1 inci kunyit hidup
25 biji cili api
Ikan masin secukupnya - ikan talang kalo boleh

CARA :
1. Tumbuk cili api & kunyit hingga lumat.
2. Masukkan pucuk ubi yang telah di celur dalam periuk.
3. Masukkan cili api & kunyit dalam periuk pucuk ubi.
4. Masukkan ikan masin & juga santan.
5. Pastu, jerangkan periuk atas api.
6. Kacau selalu supaya santan tidak berketul. Rasakan garamnya sebelum tutup api.




No comments: