Tuesday, December 28, 2010

Mee Kari Mak Jah

MEE KARI MAK JAH
RESEPI ASAL : My Mum

1/2 ekor ayam - potong kecik
5 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
3 senduk gulai cili kering blender
1 paket kecik rempah kari ayam
Santan sederhana cair dr 1 1/2 biji kelapa
1 buku kiub pati ayam knorr
1 paket fish ball - belah 2
1 paket fish cake - hiris sederhana nipis
1 kilo kerang - rebus, amek isi dia
1 paket taufu fok / tauhu kosong

CARA :1. Tumis bahan yang di tumbuk hingga kekuningan.
2. Pastu matikan api. Masukkan rempah kari & kacau.
3. Hidupkan api semula, masukkan cili kering.
4. Bila dah berminyak, masukkan ayam.
5. Bila air ayam dah kering, masukkan santan.
6. Pastu, masukkan kerang, fish ball, fish cake, tauhu kosong, kiub ayam, garam, gula secukup rasa & masak hingga mendidih.

~ Bahan Tabur ~Telo rebus
Daun salad/sawi
Cili merah - hiris
Bawang goreng
Tauhu - goreng
Limau nipis
Taugeh yang di celur
Daun sup
Daun bawang

~ Sambal ~
3 sudu udang kering - cuci & tumbuk
1 1/2 senduk cili kering blender
1 inci belacan - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
3 biji bawang merah - tumbuk

CARA :1. Cili kering, halia, bawang merah, belacan tumis hingga berminyak.
2. Pastu masukkan udang kering, masukkan pula garam & gula secukup rasa.

No comments: