Tuesday, December 28, 2010

Sambal Paru

SAMBAL PARU
SUMBER : My Mum

1/2 kilo paru - rebus
2 senduk cili kering blender - kalo tanak pedas, kurangkan
4 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
garam & gula secukup rasa
1 keping asam keping
Serbuk perasa knorr sket

CARA :
1. Paru yang telah di rebus tadi hendaklah di toskan pastu hiris nipis2.
2. Pastu gaul garam kunyit sket, goreng hingga garing.
3. Tumiskan bahan yang di tumbuk hingga naik bau.
4. Masukkan cili kering, tumis cili hingga naik minyak, masukkan asam keping.
5. Pastu masukkan serbuk perasa Knorr, garam & gula.
6. Akhir sekali masukkan paru, gaul rara kemudian angkat.

No comments: