
RESEPI ASAL : Kak Lyzza Rahman
Untuk K/teow :
Buh dua sudu besar minyak masak dalam kuali, masukkan k/teow yang telah dileraikan, tuangkan kicap manis (agak2 yer) jgn sampai terlalu banyak.. Pastu, gaul2 kan jgn terlalu lama sangat cukup sekadar ia lembut
Untuk Kuah :
1. Tumiskan 3 biji bawang putih - diketuk
2. Da garing masukkan air untuk kuah, masukkan ayam.
3. Bila dah mendidih, masukkan 1 sudu besa sos ikan, 1 sudu besar seosoning maggi, 1 sudu besar kicap soya cair, 3 sudu besar sos tiram, serbuk secukup rasa/aji, garam sket.
4. Buh air tepung jagung (jgn pekat sangat)
5. Buh sayo sawi, kubis panjang, lobak, cili padi ketuk 4-5 biji, udang, sotong.
6. Dalam mangkuk lain, pukul telo & tuang dalam kuah.
7. Buh daun sup hiris, buh lada hitam yang telah ditumbuk.
8. Last sekali, angkat & boleh la di makan dengan cili kicap (cili padi + kicap manis) jika suka.
** Bahan2 ni kalo nak masak untuk sepinggan ker untuk 2,3 org makan ker, agak2 jer ok... **
No comments:
Post a Comment