Sunday, November 19, 2017

Ayam Panggang

Salam. Resepi ni saya dapat dari kawan. Dia memang pakar bab memasak ni tau. Huntongg suami & anak2 dia kooo.. 
So, marilah tengok bahan2 nak masak ayam ni. Bau dia memang mewangi satu rumah. Betulll...!!!

~ selepas perap tunggu masa nak panggang ~


AYAM PANGGANG
SUMBER : Kak Dya (kawan)

1/2 ekor ayam
1 biji bawang hollang (yg wane kuning tu)
1 biji lobak
1@2 biji kentang (ikot saiz besar/kecik)

~Bahan Perap~
4 biji bwg putih - tumbuk hancur
3 sudu besar sos tiram - (ni ikot saiz ayam la ekk, kalo ayam besar, buh la lebih lagi)
1 kiub ayam maggi
Sedikit serbuk cukup rasa
Sedikit lada hitam yg ditumbuk - ikot la nak byk mana

CARA :
1. Basuh bersih ayam kemudian guna jari, jolokkan bawah kulit dia tu supaya ada ruang.
2. Pastu gaulkan ayam dengan bahan perapan. Sapu2 jugak bawah kulit dia tu supaya bahan perap masok sampai ke isi dia.
3. Kat dada ayam tu plak cucuk2 guna pisau & sumbat bahan perap dalam tu. Sama jugak dengan kentang, bawang gaul dengan bahan perap.
4. Buh dalam bekas & simpan dalam peti ais, lagi lama lagi bagus.
5. Pastu, sampai masa bakar dalam pemanggang ajaib. Bila dah naik bau nampak ayam masak balikkan secara perlahan. Buh lobak. Dalam 5 minit macam tu masak la dia.

*** Makan masa dia panas2 tu sedap koooo... Ala ratah je cenggitu. Ikot la nak makan dengan cicah sos ke, nak makan dengan nasi ke.. Ikot ko la nakkk... Herherher

No comments: