Monday, December 29, 2008
Laksa Johor
LAKSA JOHOR
RESEPI ASAL : Nash (Lefthanded)
*** sediaan ini untuk 3 keluarga makan***
3 bungkus spageti
7 ekor ikan kembung - (rebus dgn 4 keping asam keping & sedikit garam
kemudian, keluarkan tulang & tumbuk isi ikan. Tulangnya juga dtumbuk, campurkan dgn sedikit air & tapis)
1/2 cawan udang kering - tumbuk
2 peket serbuk kari ikan
1 longgok udang basah/hidup - blend
6 biji bwg merah - blend
4 biji bwg putih - blend
1/2 cawan kerisik
1 biji kelapa - ambil santannya
1 inci lengkuas -dketuk
3 batang serai - dketuk
3 keping asam keping
Garam, gula secukup rasa
5 sudu besar cili kering - blend
3 sudu besar cili serbuk
BAHAN TUMIS :
1 inci kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
SAMBAL BELACAN :
3 biji cili merah
15 biji cili api
1 inci belacan
Sedikkit garam
* Tumbuk semua bahan datas.
BAHAN TABUR :
2 biji bawang besar
RM2 taugeh mentah - buang ekor & cuci bersih
1 ikat Daun kesum - hiris
1 ikat kacang panjang - potong dadu
10 biji limau kasturi - belah dua
sambal belacan
CARA MEMBUAT KUAH :
1. Tumis bahan tumis terlebih dahulu. Masukkan bawang yang telah dblend.
2. Kemudian, bancuhkan rempah kari ikan dgn cili kering & cili serbuk. Selepas itu, tumiskan rempah yg dbancuh.
3. Masukkan santan, isi ikan, udang basah, lengkuas, serai, kerisik, asam keping, udang kering, garam & gula secukup rasa.
4. Masak hingga kuah mendidih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment