AYAM GORENG CILI API
RESEPI ASAL : Shiela Rusly
1/2 ekor ayam di potong
7 batang serai - hiris nipis
30 biji cili padi
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
4 biji bwg putih
6 biji bwg merah
1 biji kelapa - ambil santannya (pekat)
CARA :
1. Ayam dgaul garam kunyit kemudian dgoreng. Angkat.
2. Tumbuk cili padi sampai hancur. Masukkan kunyit, kemudian tumbuk.
3. Masukkan bwg putih, bwg merah, halia kemudian tumbuk.
4. Panaskan minyak, goreng serai, masukkan bahan yang dtumbuk, goreng sampai naik minyak.
5. Masukkan santan pekat, masukkan garam secukup rasa,
kemudian ayam yang telah dgoreng tadi.
6. Biarkan kuahnya nampak sedikit pekat & berminyak, kemudian tutup api.
No comments:
Post a Comment