MI GORENG KAMPUNG
RESEPI ASAL : My Mum
1/2 kg mee kuning
3 sudu besar cili kering (blend)
2 sudu bessar sos tiram
3 sudu besar sos tomato Life
6 sudu besar kicap manis Adabi
4 biji bwg putih - tumbuk
3 sudu besar ikan bilis - tumbuk (utk perasa)
3 pokok sawi
10 ekor udang - sederhana besar
Sedikit taugeh
CARA :
1. Tumiskan bawang putih & ian bilis.
2. Bila bahan dah garing, bewarna kekuningan masukkan cili kering.
3. Kemudian, masukkan kicap, sos tiram, sos tomato.
4. Masukkan pula udang. Bila udang sudah bertukar warna, masukkan sawi.
5. Selepas itu, barulah dmasukkan mee, balik-balikkan supaya ia rata.
6. Masukkan taugeh, kacau sekejap kemudian tutup api.
* Enak dmakan bersama lada jeruk..
No comments:
Post a Comment