Thursday, January 15, 2009

Butter Prawn


BUTTER PRAWN
RESEPI ASAL : Chef Ismail

1/2 kg udang sederhana besar
6 biji bwg merah - hiris
5 batang serai - hiris nipis
20 biji cili api - potong dadu
5 tangkai daun kari
2 biji kuning telur
3 sudu besar butter/marjerin
1 sudu kecil pati ayam Knorr
sedikit tepung beras/tepung jagung

CARA :
1. Cuci bersih udang, jika nak buang kepala pun boleh kemudian toskan.
2. Gaulkan udang dengan garam dan tepung, goreng hingga masak, ketepikan.
3. Dalam kuali lain, panaskan butter, goreng serai yang telah dihiris hingga lembut.
4. Masukkan bwg, goreng hingga layu.
5. Masukkan pula daun kari, biarkan ia layu sedikit, masukkan cili api.
6. Masukkan pati ayam dan udang yang telah di goreng.
7. Kemudian, masukkan pula kuning telur, kacau supaya telur itu sedikit hancur.
8. Gaul rata kemudian boleh lah di hidang.

* Tak perlu letak garam dalam masakan ni kerana udang sudah di gaul garam, kiub juga masin. tapi terpulang pada selera masing-masing...

No comments: