Wednesday, January 21, 2009
Ikan Bakar Berkelapa
IKAN BAKAR BERKELAPA
RESEPI ASAL : Chef Iskandar
3 ekor ikan kembong - sebaiknya guna ikan talapia
3 helai daun kunyit / boleh guna daun pisang
BAHAN A :
Garam & gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit - agak2 jek
BAHAN B :
3 biji bwg merah - tumbuk
2 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar kelapa parut
3 sudu besar cili kering blender
3 sudu besar serbuk cili
1 helai daun kunyit - hiris
CARA :
1. Bersihkan ikan, kemudian gaul ikan dengan BAHAN A.
2. Kemudian, gaulkan pula ikan dengan semua BAHAN B, bila semuanya sebati pada ikan, balutkan ikan dengan daun kunyit, bakar hingga masak.
* Boleh dbakar di dalam kuali, dengan syarat sapu minyak pada daun kunyit sebelum membalut ikan, letakkan juga sedikit minyak ke dalam kuali supaya ikan tidak melekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment