Wednesday, January 21, 2009
Terung Goreng Kampung
TERUNG GORENG KAMPUNG
RESEPI ASAL : Wan Raub
2 biji terung panjang - belah 2 kenudian hiris serong
15 biji cili padi - tumbuk
3 biji bwg besar - tumbuk
1 biji bwg putih - tumbuk
Sedikit ikan bilis - tumbuk
1 sudu besar sos tiram
Kicap secukupnya - agak2 jek la
Garam secukup rasa
Air masak secukupnya
CARA :
1. Tumbuk lumat cili padi kemudian masukkan bwg merah & bwg putih sebaiknya dhiris kasar terlebih dahulu kemudian baru ditumbuk tapi jangan sampai lumat, sekadar hancur kasar jer.
2. Masukkan pula ikan bilis, tumbuk tapi jangan sampai lumat, sekadar pecah2 sket jer dah cukup.
3. Panaskan kuali, tumis bahan yg ditumbuk.
4. Bila cili dah agak masak, masukkan terung, kicap, sos tiram serta air (untuk kuah).
5. Kacau rata, kemudian tutupkan kuali dengan penutup supaya terung cepat empuk.
6. Setelah beberapa minit, buka penutup kuali dan masukkan garam secukup rasa.
7. Bila terung benar2 lembut, matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment