Tuesday, January 6, 2009

Kari Ikan Mak



--> --> -->
Setiap orang, memang tahu memasak kari ikan, tapi dsini resepi kari ikan saya mungkin agak berbeza sedikit bahan2 nya dari resepi kari ikan anda..

KARI IKAN MAK
RESEPI ASAL : My Mum

4 potong ikan tenggiri - saiz kecil
1/2 biji kelapa - gaul dengan 1 sudu besar asam jawa semasa memerah santan
1/2 tangkai daun sup
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar rempah ketumbar
2 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu kecil jintan putih - tumbuk
2 biji tomato - belah 4
8 biji bendi


BAHAN A :
2 biji bwg merah - tumbuk
1 biji bwg putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
2 sudu besar cili kering blender
1 sudu besar serbuk cili
*gaulkan semua bahan ni dengan sedikit air


BAHAN B :
3 biji bwg merah - hiris
2 biji bwg putih - hiris
1 inci halia - hiris
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
CARA :
1. Tumiskan bahan B hingga wangi. Kemudian, masukkan rempah kari & rempah ketumbar. Kacau rata, kemudian masukkan bahan A serta tomato puri.
2. Bila minyak naik, masukkan santan (cair pun takpe)
3. Bila kuah mendidih, masukkan jintan putih yang telah dtumbuk tadi, masukkan ikan.
4. Masukkan garam, bila ikan sudah hampir masak, masukkan bendi.
5. Kemudian, masukkan pula tomato & sesuaikan rasanya (jika nak tambah garam)
6. Perlahankan api, supaya kuah mereneh hingga timbul minyak dan kuah menjadi sedikit pekat.
7. Setelah itu, tutupkan api dan masukkan daun sup.

1 comment:

Anonymous said...

aku copy paste resepi ni...masak for this coming long weekend...
will let u know the result...tks yati...kirim salah kat mak kau...