LONTONG
RESEPI ASAL : My Mum
Nasi himpit Adabi atau Nasi Himpit buatan sendiri.
Cara buat Nasi Himpit :
1 pot beras & 4 pot air - Guna tin susu yg pendek
a) Masak macam nasi biasa.
b) Setelah masak, kacau dengan senduk supaya nasi hancur.c) Masukkan dalam loyang, ratakan dengan plastik supaya bahagian atasnya licin.
d) Tutup semula dengan plastik, supaya permukaannya tidak kering.
e) Tutup loyang dengan penutup periuk yg boleh msuk dalam loyang tu.
f) Kemudian letak lesung batu di atasnya.
Bahan Kuah :-
2 biji bwg besar
6 biji bwg putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
* Seme bahan di atas - blend
3 sudu besar udang kering
1/2 kilo udang basah - sederhana besar
1 ikat kacang panjang - potong 1 1/2 inci
1 mangkuk sedang tempe - hiris 4 segi kasar
1/4 buku kubis - hiris
4 keping tauhu - potong 6
1 bungkus kecil suun - rendam
1 bungkus besar fucuk - rendam & bila dah lembut guntingkan
2 batang lobak merah - hiris bulat (sederhana tebal)
4 biji cili merah - hiris atau belah dua sahaja
1/2 biji kelapa - ambil santannya
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
CARA :
1. Tumis bahan blender dengan sedikit minyak sehingga layu sahaja.
2. Pastu, masukkan santan, kacang pancang, lobak, kubis.
3. Bila kuah mendidih, masukkan tempe, tauhu, suun, fucuk, cili merah, udang basah, udang kering & garam.
4. Masukkan serbuk kunyit untuk cantikkan kuah. Kacau kemudian matikan api.
5. Bolehlah dhidang & dimakan bersama kuah kacang atau sambal sotong kembang.
No comments:
Post a Comment