Monday, January 5, 2009

Mi Hailam

MI HAILAM
RESEPI ASAL : Mak De Noriah

1 kilo mee kuning
3 biji bwg putih - tumbuk
1 senduk gulai cili kering blender
1/4 daging - hiris nipis
1/4 kg sotong
1/4 kg udang basah
1/2 cawan kicap hitam
3 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 mangkuk sayur sawi
1 batang lobak merah
1 mangkuk sedang sayur kubis
1/2 cawan air tepung jagung
5 biji telur
2 kiub pati ayam Knorr / air stok (rebusan udang)
1 paket fishball
5 kiub fishcake
Gula & garam secukup rasa

CARA :
1. Tumiskan bwg putih. Masukkan cili, kicap & sos tiram.
2. Masukkan daging. Tumis sampai cili nampak berkilat & daging mulai kecut.
3. Masukkan udang & sotong. Masukkan juga fishcake & fishball, masukkan air secukupnya, serbuk lada hitam, garam & gula.
4. Bila kuah mendidih, masukkan kiub ayam.
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
6. Masukkan juga lobak, sawi & air tepung jagung.
7. Bila kuah nampak pekat & sedikit kehitaman, sesuaikan rasanya.
8. Rasanya mesti agak manis sket & ada terasa pedas.
9. Boleh dhidang bersama mee terus atau mee dasingkan, supaya mee tak kembang.

No comments: