Friday, January 2, 2009

Nasi Jagung

NASI JAGUNG
RESEPI ASAL : My Mum

3 cawan berasmathi
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 tongkol jagung - hiris isinya
2 sudu besar minyak sapi
3 biji bwg besar - blend
3 biji bwg kecil - blend/tumbuk
Sehelai daun pandan - simpulkan

BAHAN A:
3 biji bwg merah - hiris
2 biji bwg putih - hiris
1/2 inci halia - hiris
2 biji cengkih
2 kuntum bunga lawang
1/2 inci kulit kayu manis

CARA :
1. Tumiskan semua BAHAN A. Masukkan daun pandan, kacau rata.
2. Masukkan bwg yang telah dblend. Bila sudah naik bau, masukkan air, susu cair serta jagung ke dalamnya.
3. Biarkan sehingga nasi masak sepenuhnya. (Boleh dmasak guna periuk biasa / rice cooker)
4. Nasi jagung ini boleh dmakan bersama rendang atau pun kurma.

No comments: