Wednesday, January 28, 2009

Tumis Air Fucuk

TUMIS AIR FUCUK
RESEPI ASAL : Diri Sendiri

1 paket fucuk - rendam hingga lembut
1 paket suun - rendam hingga lembut
1 biji petola - buang kulit & hiris serong
2 kiub tauhu (jika suka) - potong 6
2 biji kentang - belah 4
2 biji bawang merah - hiris
1 biji bawang putih - hiris
1 sudu kecil serbuk pati ayam Knorr
Sedikit ikan bilis
cendawan kering (jika suka) - rendam hingga lembut
Air secukupnya - untuk kuah

CARA :
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & ikan bilis hingga wangi.
2. Masukkan air secukupnya untuk kuah.
3. Selepas itu, masukkan serbuk pati ayam, kacau rata.
4. Kemudian, masukkan kentang.
5. Bila kuah mendidih, masukkan petola, fucuk, suun & cendawan.
6. Letakkan garam secukup rasa. Matikan api.

* Jika suka, setelah siap di masak, taburkan daun bawang, daun sup serta bawang goreng.

No comments: