Pagi tadi bekpes makan spiral goreng. Tapi campur ngan makaroni yang lebih2 masa masak sup dulu. Ada macam2 cara wat masakan ni, yang ni dapat dari kawan, ayah dia pandai masak..
Tapi dia kasik asas jek la.. So, Cik Soda tambah2 la ikut citarasa senirik.. Hehehe...
SPIRAL GORENG
RESEPI ASAL : Ayah Hazreen + Ejas Senirik
1 mangkuk spiral/makaroni
1 mangkuk kecil ayam - hiris/potong dadu
1 biji telur
3 sudu besar cili kering blender - kalo suka pedas, lebihkan cili
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil serbuk pati ayam Knorr
2 sudu kecil tomato puri - Soda suka guna cap Ayam Brand,
tak masam sangat
1/2 biji bwg besar - hiris
1 tangkai daun sup, jika suka - hiris
Sayur campur secukupnya - rebus hingga lembut
BAHAN TUMBUK :
3 biji bwg merah
2 sudu besar udang kering - kalo udang kering tu jenis masin, buh sket jek
* Kalau nak buh udang, sotong, cendawan butang ker boleh.. Nak buh cili benggala warna-warni pun boleh... Terpulang pada selera masing-masing
CARA :
1. Tumis bwg merah hingga wangi. Masukkan udang kering tumbuk.
Kacau rata. Kemudian, masukkan bwg besar.
2. Bila udang hampir garing, masukkan cili kering. Kemudian, bila minyak naik,
masukkan ayam.
3. Setelah ayam masak, ketepikan bahan tumisan di tepi kuali, kemudian masukkan telur.
4. Balik2 kan telur, kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram,
sos ikan, tomato puri, pati ayam & masukkan juga sedikit air.
5. Kacau rata, kemudian masukkan sayur campur, masukkan spiral.
6. Gaul supaya semuanya sebati.
7. Tak perlu buh garam, sebab sos tiram, udang kering ngan sos ikan dah masin. Tapi kalo mmg suka masin, tambahlah sedikit garam.
No comments:
Post a Comment