MASAK ASAM REBUS
RESEPI ASAL : My Mum
Bahan Tumbuk :
3 biji bawang merah
1 inci belacan
1/2 biji kunyit hidup
1 ekor ikan kembung - potong dua
6 biji bendi
1 senduk cili kering blender
1 keping asam keping
Daun kesum secukupnya
Air secukupnya untuk kuah
CARA :
1. Masukkan ikan dalam periuk, masukkan asam keping, daun kesum, cili kering, air secukupnya untuk kuah.
2. Masukkan juga bahan yang di tumbuk, kacau rata.
3. Kemudian, jerangkan atas api, bila dah gelegak, masukkan garam & juga bendi.
4. Pastu, rasakan garamnya, tutup api.
RESEPI ASAL : My Mum
Bahan Tumbuk :
3 biji bawang merah
1 inci belacan
1/2 biji kunyit hidup
1 ekor ikan kembung - potong dua
6 biji bendi
1 senduk cili kering blender
1 keping asam keping
Daun kesum secukupnya
Air secukupnya untuk kuah
CARA :
1. Masukkan ikan dalam periuk, masukkan asam keping, daun kesum, cili kering, air secukupnya untuk kuah.
2. Masukkan juga bahan yang di tumbuk, kacau rata.
3. Kemudian, jerangkan atas api, bila dah gelegak, masukkan garam & juga bendi.
4. Pastu, rasakan garamnya, tutup api.
No comments:
Post a Comment