Friday, August 7, 2009

Kerabu Tomato

Huhu.. Gambo tak berapa nak cantik laks.. Keke... Ni adalah menu kegemaran mak Soda. Resepi ni arwah wan yang ajar. Walopun simple, tapi sapa sangka kan.. Tomato boleh wat cenggini.. Sedap tau..

KERABU TOMATO
RESEPI ASAL : Arwan Wan

2 biji tomato - hiris bulat (bilangan tomato bergantung pd saiz)
1/2 biji bawang besar - hiris
2 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa

CARA :
1. Masukkan tomato yang di hiris, bawang, daun kari ke dalam mangkuk.
2. Tuangkan santan, masukkan garam secukup rasa.
3. Gaul rata2.. Pastu, simpan dalam peti sejuk.
4. Bila nak makan nasi, baru kuarkan.

** Psst, makan tomato hari2, kulit cantik tau.. Hehe..


4 comments:

Izza - Jiejah said...

salam singgah ,
nmpk sedap , leh cuba ni :D

Soda Hikari said...

JIEJAH : w'salam... try la.. hehe, makan time sejuk, sedap tau...

Anonymous said...

Kerabu tomato letak santan ek... menarik.. tak pernah try lagi tp cam best jer...

Soda Hikari said...

BLOGRESEPI : hehe.. erm, arwah wan sy nyer resepi, slalu buah durian letak santan kan.. ni tomato mentah...