Friday, August 21, 2009

Sambal Belacan Buah Kuinin

Hehehe.. Ada sesapa teliur tak, nyam nyam... Jgn jeles.. Buah kuinin ni amek kat depan umah, seberang jalan. Jatuh tergolek kat depan umah kita, kita pun amek la.. Hehehehe...

Sambal ni paling sedap makan dgn ulam : Pucuk Ubi, Kacang Panjang, Ulam Raja & len2.. Huiii, mantopp!!!

SAMBAL BELACAN BUAH KUININ

RESEPI ASAL : My Mum

1 biji buah kuini - dicincang, amek isinya (jgn amek sabut dia, amek isi bahagian luar jer ehy..)
2 biji cili merah
10 biji cili api (nak pedas, tambah lagi..)
1 inci belacan - di bakar
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa

CARA :
1. Tumbuk cili dengan belacan sampai hancur.. (Biji lada bahaya tau kalo tak hanco)
2. Buh buah kuinin, gula, garam.. Tumbuk lagi
3. Kalo suka manis, tambah kan gula lagi..
4. Bila rasa dah best, kuarkan & boleh la di makan.. Perghhh...


Gulai ni senang kan, tak yah la.. Buh respi, seme pun tau kan.. Tingat masa anak2 maklong masih kecik, dia selalu wat gulai kacang ni utk anak2 dia, tapi dia tak buh cili la.. Kalo dia masak, mesti ada byk periuk, utk dia & anak2 dia.. Rajin, nati Soda kawen nak jadi cam dia la.. Uhuk uhuk.. Eheks....
Saja buh gamba gulai kacang ni, pasai tengah hari tadi menu ni la.. Sambal kuinin, ikan masin & gulai kacang.. Nasi lak panas2.. Huiii... Kira kalo orang bagi salam kat belakang memang tak dengar gamaknya... Wakakaka.. Oyer,

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA RAKAN2 BLOGGER SODA ATAU SESAPA SAJA YANG TERJAH MASUK KE SINI...
SEMOGA PUASA & AMALAN KITA DIBERKATI, AMIN....



2 comments:

Lady of Leisure said...

oh sambal belacan buah kuinin is my fav..
boleh makan nasi bertambah kalau ada sambal ni..

Dj Epoi said...

Bos!!!

Selamat Berpuasa dari kami sekeluarga Bossssss!!!


Kalau masak banyak hantaw kat rumah Gua sikit arrrrrrrrr!!!

Dj Epoi Family