Wednesday, September 2, 2009

Mi Bandung

MI BANDUNG
RESEPI ASAL : Chef Nazri

1/2 kg mee kuning
2 senduk gulai cili kering blender
3 ketul ayam - potong kecil
4 sudu sos tomato
4 sudu sos tiram
1 mangkuk sederhana udang - buang kulit
1 mangkuk sederhana sotong
2 keping fish cake - hiris nipis
2 buku keledek sederhana besar - direbus & dilecek
1 batang lobak merah - potong bulat
1/2 cawan kacang tanah - blend
4 biji telur
4 sudu besar udang kering - tumbuk
Sedikit bancuhan tepung jagung
Air rebusan kulit udang

Bahan Tumbuk/Blend :
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci belacan

Bahan Tabur :
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang
Cili merah
Sawi di celur
Limau kasturi

CARA :
1. Tumis bahan yang di tumbuk.
2. Bila wangi, masukkan cili blender. Bila cili dah garing, masukkan ayam.
3. Biar air ayam kecut. Masukkan sos tomato & juga sos tiram.
4. Masukkan udang & juga sotong, bila udang & sotong masak, masukkan air rebusan kulit udang. (Kuah tu agak2 la, dalam 1/2 periuk sedang)
5. Masukkan pula fishcake.
6. Masukkan pula keledek yang telah dilecek, lobak, kacang tanah,gula & garam secukup rasa.
7. Bila kuah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji & udang kering.
8. Masukkan pula air tepung jagung untuk memekatkan kuah.

* 1) Kalo nak kuah merah, tak perlu letak kacang tanah..
2)Kuah biar ada rasa manis sedikit, tapi jgn la manis sangat...




2 comments:

Unknown said...

Assalammualaikum, akk minta izin copy paste resipi ni ke blog akk ye. Tq.

Soda Hikari said...

w'salam... okek kak, boley jer... silakan.... tima kaseh sudi singgah sini yer...