RESEPI ASAL : My Mum
UNTUK SUP & AYAM GORENG:
1 ekor ayam - belah 4
2 keping kulit kayu manis
6 tangkai bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 paket sup bunjut adabi
2 inci halia - hiris
3 ketul kiub ayam Knorr
1 paket rempah sup adabi size kecil
BAHAN PERAP AYAM:
Sos tiram knorr, kicap adabi manis & Madu
Cara masak sup:
1. Masukkan ayam, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, sup bunjut, halia.
2. Masukkan air sampai penuh periuk, bila gelegak, masukkan kiub ayam, rempah adabi, buh sket garam.
3. Bila ayam dah betul2 masak, tutup api. Keluarkan ayam2 tu..
4. Bila ayam dah separuh sejuk, sapukan ayam tadi dgn bahan perap spt kicap adabi manis/cap kicap udang & sos tiram knorr, madu sket, sapu dan gaul satu persatu ayam tersebut.
5. Bila agak mesra bahan perap tadi, gorengkan ayam dalam minyak yg banyak (mcm nak goreng ayam biasa tu)
** Jangan terlalu garing, biar lembut, perang sket dah cukup.
UNTUK NASI :
1. Cuci beras 5 pot (pot beras yg plastik) 2. Kemudian, panaskan kuali masukkan 3 sudu besar butter/marjerin dan tumis kan 4 biji bwg.putih tumbuk, stgh inci halia tumbuk, daun pandan 2 helai yg di simpul
3. Masukkan air rebusan ayam (kuah sup) tadi mengikut sukatan yg dikehendaki ke dalam beras yg sudah di cuci
4. Tuangkan bahan yg di tumis tadi ke dalam periuk, kaco sedikit biar sebati
5. Bila nasi dah masak, balik2 kan dengan senduk.
** Disebabkan, kuah utk sup dah di amek sket untuk masak nasi, so... kena tambah kan lagi air ke dalam periuk sup sebanyak mana yg mula2 masak tadi, masukkan garam, sesuaikan rasanya, bila gelegak, matikan api.
UNTUK ULAM :
1 biji salad / daun salad - bersihkan sehelai-sehelai
4 biji buah tomato - hiris bulat2
1 biji timun - kupas kulit, cakar2 guna garfu dan hiris serong
Daun sup, daun bawang
Bawang goreng secukupnya
UNTUK SAMBAL :
6 biji cili merah (nak pedas +cili api)
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
=> blend kan guna air masak sket. Pastu keluarkan buh dalam mangkuk, masukkan 1 sudu besar cuka, 4 sudu besar sos cili, 2 sudu besar sos tomato gula & garam secukup rasa
=> kalo nak banyak, gandakan bahan2 ni yer..
No comments:
Post a Comment