Tuesday, December 28, 2010

Laksa Asam/Penang

LAKSA ASAM/PENANG
SUMBER : My Mum

Mi laksa secukupnya / 1 paket - rendam 1 malam dlm air biasa, pastu rebus hingga lembut
5 ekor ikan kembung - di rebus bersama 4 keping asam keping & sedikit garam
6 biji bawang merah - tumbuk
1 1/2 inci belacan - tumbuk
2 senduk cili kering blender - atau ikut citarasa masing2 nak pedas/tak
Daun kesum secukupnya
4 kuntum bunga kantan - belah dua
4 keping asam keping
2 sudu besar petis ( otak udang )

Bahan Ulam :
1 biji timun muda - potong mancis jgn buang kulit
Daun salad - hiris
Telur rebus - belah dua
Cili merah - potong
Bawang besar - hiris nipis

CARA :
1. Bahan yang di tumbuk masukkan dalam periuk, pastu masukkan isi ikan yang di tumbuk, air tulang ikan yang di tumbuk kasar & di tapis.
2. Masukkan 1/2 periuk sederhana air biasa.
3. Masukkan segenggam daun kesum, asam keping, bunga kantan & petis.
4. Masak hingga kuah mendidih, masukkan garam secukup rasa.
5. Bila nak makan, hidang laksa bersama bahan ulam & kuah.

No comments: